Verbinden, zonder schroeven!

In mijn optiek is het belangrijk je als mens te blijven ontwikkelen. Recentelijk ben ik samen met een goede vriend begonnen met een cursus houtbewerking. Uit het hoofd, met de handen bezig en iets moois creëren. De tijd vliegt op zulke avonden en voor ik het weet zijn de drie cursusuren alweer voorbij! We beginnen vanzelfsprekend bij de basis. Dat zijn in dit geval traditionele, ambachtelijke houtverbindingen, die zonder schroeven of spijkers een duurzame en stevige constructie opleveren. Het vereist geduld, goed observeren, nauwkeurig aftekenen, zagen, beitelen, bijschuren, passen en bijwerken tot een goed passende verbinding tot stand gebracht kan worden.

Een stevig verband
We gaan niet willekeurig zagen en beitelen. Allereerst beginnen we met het definiëren van de voorwaarden: we meten zorgvuldig waar de verbinding moet komen. Denken na over waar de pen moet komen, waar het gat. Waarom niet een ‘slisverbinding’? Voor elk vraagstuk is weer een andere connectie nodig, op telkens een andere plaats.

Professioneel netwerk
Een individu legt tal van verbindingen, zowel binnen als buiten de organisatie. Dezelfde logica gaat op. We starten met een aantal vragen. Over welke eigenschappen moet een functionaris beschikken om optimaal tot het recht te komen? Waarom plaatsen we nu juist díe ene persoon op die functie en weer een ander op een andere functie?

Elke schakel op de juiste plek
We vragen ons telkens af: welke constructie zorgt voor een optimaal resultaat? In elke fase van je organisatieontwikkeling is het belangrijk soortgelijke vragen te stellen. Welk type mens is nodig om een volgende stap te zetten richting de toekomst. Elke schakel binnen de keten is even belangrijk maar het maakt uit over welke specifieke eigenschappen een element binnen de keten beschikt!

De juiste competenties
Zoals het toch best een kunst blijkt om een goed passende houtverbinding te construeren, zo is ook het vinden van de juiste medewerker voor de juiste plek een uitdaging. Elk ambacht vereist vlieguren. Dat geldt voor het maken van kozijnen, ramen, deuren, allerhande meubels of andere houten objecten, maar zeker ook voor het ambacht (in een modern jasje gegoten, met gebruikmaking van moderne tools) van de arbeids- en organisatiepsychologie. Het objectiveren van competenties middels een (selectie-)assessment is zo’n instrument.

Eens van gedachten wisselen over een selectie- of ontwikkelvraagstuk met een van onze psychologen? Voel je vrij contact te zoeken voor een kop koffie en een goed gesprek!

Michael Eisink
Consultant/psychloog regio Oost – Enschede
michael.eisink@beljonwesterterp.nl

Publicatie datum: 01 mei 2024
drs. Michael Eisink consultant
  • 06 - 27564918
  • Stuur een bericht
  • Linkedin