Van flow naar werkgeluk

We kennen het allemaal wel: je hebt lekker gewerkt en de dag is voorbij gevlogen. Heerlijk als je in een flow zit! Maar wat is een flow eigenlijk en hoe werkt dit precies?

Mihály Csíkszentmihályi (1934-2021) was een Amerikaans-Hongaarse psycholoog en hoogleraar psychologie aan de universiteit van Chicago. Hij wordt beschouwd als een van de grondleggers van de positieve psychologie, samen met Martin Seligman. Hij schreef in 1990 het boek “Flow: The psychology of optimal experience”.

Csíkszentmihályi omschrijft een flow als volgt: “…een toestand waarin mensen dermate betrokken zijn bij een activiteit dat ze alles om hen heen vergeten. Deze ervaring is zo positief dat het de moeite waard is om deze te herhalen zonder de noodzaak van een externe beloning. […] De optimale ervaring is iets wat wij laten gebeuren.”

Het is dus allereerst een optimale ervaring. Je ervaart het als je helemaal opgaat in een activiteit. Je bent volledig gefocust. Je handelt spontaan, alert maar tegelijkertijd ook intuïtief. Tijdens een flow geniet je maar ben je je hier op dat moment niet van bewust omdat je in een bewustzijnsvernauwing zit. Je valt als het ware samen met je taak.

Een flow kan zich voordoen wanneer je sport, je een muziekinstrument bespeelt, tijdens het creëren van kunst maar ook tijdens je werk. Het geeft een diep gevoel van prestatie en voldoening. Flow kan niet op commando ontstaan, ontstaat bijna vanzelf. Hoewel het lastig is om op te roepen, zijn er wel een aantal voorwaarden die je kunnen helpen bij het bereiken van een toestand van flow.

Allereerst kies je een taak uit waar je van geniet en waar je voldoening aan beleeft. Je stelt jezelf een duidelijk doel in de uitvoering waarbij de uitdaging in balans is met wat jij aan kunt. Je zorgt daarbij voor het verkrijgen van directe, constructieve feedback tijdens de uitvoering zodat je weet waar je staat. Je voorkomt afleiding en concentreert je volledig op de activiteit, je zet je over eventuele faalangst heen waardoor je een gevoel van meesterschap ervaart.

Door het bovenstaande, zijn de voorwaarden optimaal voor het één worden met je activiteit waardoor je handelen spontaan en intuïtief is geworden en je het besef van tijd verliest. Voilà, je bevind je in een flow.

Je tintelt van leven en voelt je geweldig! Je hebt een nog beter beeld van jezelf en kunt intens nagenieten van een dergelijke taak. Dit draagt bij aan motivatie en werkgeluk en je zoekt een nieuwe uitdaging waarin je hoopt weer opnieuw in een flow te kunnen raken!

Uit onderzoek blijkt dat flow leidt tot betere prestaties, meer werkplezier, voldoening, creativiteit en betekenis. Het leidt zelfs tot geluk (Nakamura en Csíkszentmihályi, 2009). Werkgeluk! En laat dat nu net een thema zijn dat de laatste tijd toch een behoorlijk hot topic is.


Foto: unsplash

Publicatie datum: 01 september 2023
drs. Michael Eisink consultant
  • 06 - 27564918
  • Stuur een bericht
  • Linkedin