Spiegeltje, spiegeltje

Best wel confronterend en niet voor iedereen even comfortabel, een assessment. Helemaal waar. In de spiegel kijken levert mooie inzichten op, maar is niet altijd leuk. Het vergt moed om je krachten én je valkuilen te zien en te erkennen.

Steeds meer organisaties zien het nut van assessments. Het geeft in een selectieprocedure beide partijen de gelegenheid om te onderzoeken of de mens en de functie goed op elkaar aan sluiten. In het kader van ontwikkeling biedt het inzicht in potentieel. Dat is mooi, want zo kun je de ambitieuze medewerker gelijk perspectief bieden en putten uit eigen bron.

In een assessment gaan we vooral op zoek naar potentieel: vooral inzoomen op kwaliteiten, want door die te benutten kan iemand excelleren. Maar een medaille heeft twee kanten. De overtreffende trap van een talent, wordt al snel een valkuil. Logischerwijs komen deze zaken dus ook aan bod. Dat is goed, want dan heb je ook meteen zicht op die dingen die moeite kosten.

Ondanks de focus op kwaliteiten en ontwikkelpotentieel kan het goed zijn dat er afstand bestaat tussen wie je bent en wat je kan en de functie die je ambieert. Dat kan behoorlijk confronterend zijn.

Veel vaardigheden zijn aan te leren, dus het is niet gezegd dat je deze droom meteen in de prullenbak moet gooien. Aan de slag dus, in dat geval. Ook kan het zo zijn dat je erachter komt dat een rol zo ver van je afstaat, dat de ontwikkeling in die richting hoog gegrepen is of veel energie zal kosten. Dan komt het aan op een flinke dosis veerkracht.

Zelfinzicht is belangrijk als je wilt ontwikkelen, maar geconfronteerd worden met jezelf kan best eens pijnlijk zijn. Als assessmentpsycholoog ga ik daar vanzelfsprekend zorgvuldig mee om. Geen botte bijl, maar constructief op zoek gaan naar wat binnen je bereik ligt en hoe je daar komt.

Na het assessment ligt er een belangrijke, soms onderschatte, rol voor de werkgever. De gesprekken na een assessment, de vertaling naar de praktijk en het komen tot een plan om de gewenste ontwikkeling door te maken zijn van essentieel belang om het constructief te laten zijn. De medewerker is op zoek naar perspectief, zorg dat je die biedt om verbinding te behouden.

Klinkt logisch. En dat is het ook.

Neem voor meer informatie contact op met Marijn Pietersen-Jonker. 

Publicatie datum: 29 augustus 2022
Marijn Pietersen-Jonker MSc senior consultant
  • 06 - 42258989
  • Stuur een bericht
  • Linkedin