Opposites Attract

Neem eens iemand in gedachten, die vreselijk in jouw allergie zit. Gelukt?

Wat doet deze persoon wat jou zo stoort?

Hij oordeelt te snel, zij twijfelt te lang. Chaotisch, star, dominant, afwachtend, praatgraag, naïef…

Er is een goede kans dat hij of zij iets doet, wat haaks op jouw natuurlijke aanpak staat.

Het is niet gek dat we dat lastig vinden. Het werkt logischerwijs een stuk gemakkelijker samen met iemand die doet en denkt zoals jij. Het idee dat tegenpolen elkaar aantrekken, geldt eigenlijk alleen voor magneten. Mensen vinden het prettig met mensen die op hen lijken.

Toch kan je juist van de mensen waarmee je niet gemakkelijk door een deur kan, veel leren. Mits je bereid bent door de irritatie heen te kijken…

Daniel Ofman vat dit treffend in zijn ‘kernkwadranten’. Door in kaart te brengen wat je krachten, valkuilen, uitdagingen en allergieën zijn, zie je het in een oogopslag: jouw uitdaging schuurt aan tegen de eigenschap van een ander die in jouw allergie ligt.

Voorbeeld: als het jouw kracht is dat je heel bescheiden bent, kan profileren lastig voor je zijn. Het is een valkuil voor je om onvoldoende zichtbaar te zijn. De kans is groot dat je niet blij wordt van mensen die zich arrogant opstellen. Dat ligt immers ver af van hoe jij je graag opstelt.

Wat je kan leren van deze persoon is jezelf zichtbaar maken!

Dat klinkt logisch, maar is niet erg gemakkelijk. Het is een kunst om onderlinge verschillen te omarmen en niet te veroordelen. Het vraagt om emoties even opzij te zetten en bereidheid om verder te kijken.

Dit geldt niet enkel in het geval van verschillende karakters of competenties. Verschil in normen, waarden, cultuur, opvoeding, overtuigingen, vragen om voorbij het eigen perspectief te kijken. En dat begint bij toegeven dat je daar van nature helemaal niet zo goed in bent.

Daar moet je dus je best voor doen.

Samenwerking binnen een diversiteit aan mensen zal alleen slagen wanneer individuen bereid zijn om de verschillen te zien, te verkennen en te waarderen. Natuurlijk mag je er wat ‘van vinden’ en natuurlijk hoeft deze samenwerking niet vrij te zijn van conflict. Maar zie wat een ander toevoegt, onderzoek en waardeer dat diegene iets brengt wat jij niet hebt.

Publicatie datum: 13 februari 2024
Marijn Pietersen-Jonker MSc senior consultant
  • 06 - 42258989
  • Stuur een bericht
  • Linkedin