Je talent ontdek je door momentum te creëren en in de spiegel te kijken

Ikzelf heb mijn talenten leren kennen door “trial and error”. Toen ik begon met werken ben ik als onbeschreven blad in mijn eerste banen gestapt: er was wel een klik met het bedrijf, dus ik ging kijken of ik het kon. Om er gaandeweg achter te komen dat mijn talenten niet lagen bij het implementeren van ERP-systemen en het organiseren van projecten rondom innovatiesubsidies. Bij elke stap werd ik, al dan niet gedwongen, om in de spiegel te kijken en na te denken over wat mijn talenten en valkuilen waren. Uiteindelijk bleken mijn talenten te liggen bij het onderzoeken van waarom mensen doen wat ze doen, wat hen drijft en wat hun valkuilen zijn.

Mensen kunnen op meerdere momenten in hun carrière zoekende zijn naar hun talenten en waar die passen. Of het nu een studie betreft, een baan in een nieuwe sector is of een volgende stap in hetzelfde werkveld. Een enkeling rolt daar zo doorheen en lijkt altijd de juiste keuze te maken. In de regel is het echter voor de meeste mensen zoeken. Er zijn de wereld aan business modellen bedacht om mensen te ondersteunen in dit proces. Denk aan vragenlijsten, cursussen, coaching sessies en assessments, stuk voor stuk activiteiten waarin je onderzoekt wie je bent en waar je goed in bent.

En weet je wat het geheim is? Ze doen uiteindelijk allemaal hetzelfde. Het is een middel tot zelfinzicht, of je nou een klankschalensessie doet of een paarden coaching. In alle vormen zitten dezelfde elementen: Iemand pakt de regie over zijn of haar zoektocht door iets ondernemen, en neemt tijd en ruimte om te experimenteren en reflecteren op wat zijn of haar talenten zijn, om antwoorden te zoeken op zijn of haar vragen. Het maakt dus eigenlijk niet veel uit wat je doet, als je maar momentum creëert om iets te ondernemen en je vragen te beantwoorden.

Ik hou me als assessmentpsycholoog dagelijks bezig met het ontdekken van talent. Of in ieder geval het vergroten van zelfinzicht in talenten en valkuilen. Of het nu coaching is, of in een assessment, ik geef richting terwijl iemand uitvindt wat hij of zij kan en wil. Dat werkt alleen als iemand de motivatie heeft om iets te ontdekken en in de spiegel durft te kijken, zich open en realistisch opstelt, zijn of haar talenten en valkuilen onder ogen ziet, en er daarna iets positiefs mee wil doen. Want uiteindelijk kan iemand dat echt alleen zelf doen. Dus pak het initiatief, creëer momentum, zoek naar de antwoorden op je vragen en spar met een professional.

Publicatie datum: 26 februari 2024
Douwe Sjoerd Sijbrandij MSc consultant
  • 06 - 10628988
  • Stuur een bericht
  • Linkedin