Weerstand tegen Corona

Ik ben van slag. En tegelijk verwonderd.
Van slag door wat er in de wereld om me heen gebeurt. Als BeljonWesterterp staan we door onze talrijke klantrelaties middenin een samenleving die in crisis is. En dat merk ik iedere werkdag in de contacten die ik, vanuit huis en via beeld, onderhoud.


De bestuurder in de zorg die alles maar dan ook álles geeft om de crisis het hoofd te bieden. De ondernemer in de bouw die meer oog heeft voor zijn mensen dan voor zijn middelen. De leidinggevende die de spirit van zijn team hoog houdt op telefonische afstand. Verwonderd ben ik over zóveel compassie en de wil om door te gaan. Wat kan een mens soms bergen verzetten… maar wat hebben we met elkaar ook een teleurstelling te verwerken.

Dat ambitieuze project, waar je zoveel veel zin in had, gaat ‘tot nader orde’ in de ijskast. Die positie waar jij jezelf al zag zitten, is opeens niet meer vacant. Investeringen in ontwikkelingen worden uitgesteld. Tijdelijk of voor langere tijd hebben we – persoonlijk en als organisatie - afscheid te nemen van ambities en doelen. En zijn we gefrustreerd om wat niet mag, om wat niet kan.

Mentaal gereedschap
En toch is er een vorm van weerstand tegen de crisis die zich nu in ons (werkende) leven voltrekt. In de theorie van de positieve psychologie wordt het geformuleerd als ‘het psychologisch kapitaal’ van mensen. In gewoon Nederlands is dat je ‘mentale gereedschap’. Ik maak hier vaak gebruik van als ik professionals mag coachen en versterken in hun mentale gereedschapskist.

Je kunt je wapenen tegen de tegenslagen in je (werkende) leven door vier factoren:
  • Hoop; een klein woordje met een eindeloze kracht. Stel jezelf hoopvolle doelen, bedenk een mentale routekaart in de richting van jouw hoopvolle doel. Als het pad naar jouw doel nu tijdelijk geblokkeerd is, welk alternatief pad is er dan voor jou?
  • Veerkracht; veerkracht is het vermogen om onder moeilijke omstandigheden te functio-neren en zelfs te groeien! Welke invloed heb jij om ook de komende maanden te groeien in je persoonlijke en professionele ontwikkeling? 
  • Optimisme; Schrijf aan het einde van elke dag op waarom het een goede dag was. Wat is vandaag gelukt? Waar genoot je van? Welke kwaliteit van jezelf zie je hierin? 
  • Zelfvertrouwen; probeer te kijken naar wat nog steeds lukt en goed gaat in je (werkende) leven. Hoe lukt je dat? Wat zet je hiervoor in? 
Samen weerbaar
We moeten en kunnen onze vaardigheden nu op een andere manier inzetten voor ons werk. Wellicht op afstand en onder beperkingen, maar wij zijn dezelfde mensen met hetzelfde gereedschap in handen. Het kan een mooie ontdekkingsreis zijn om samen en ook als team te ontdekken waar je toe in staat bent.

De bovengenoemde vier factoren gelden ook voor teams die compleet onverwacht op een andere manier met elkaar moeten samenwerken en zich misschien nog afvragen hoe dat gaat lukken.

Tip voor een conference call: doe een rondje ‘veerkracht’ – benoem aan elkaar wat er lukt en goed gaat en welke kwaliteiten van het team hierin zichtbaar worden. Benoem doelen waar jullie de komende periode gezamenlijk aan willen en kunnen werken. Maak jullie voortgang inzichtelijk en vier jullie kracht.


Publicatie datum: 30 March 2020
Renske Werkman MSc consultant
  • 06 - 27564918
  • Send a message
  • Linkedin
© 2024 BeljonWesterterp